Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

3. Προτεινόμενο Σχέδιο Προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων




Είναι καιρός να σταματήσει η διάκριση εις βάρος των ΑμεΑ και κοινωνία και πολιτεία  να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ευρωπαϊκή μας κατεύθυνση δε μας επιτρέπει τη συνέχιση αυτής της διάκρισης εις βάρος μιας κατηγορίας πολιτών. Στην Ευρώπη το κεφάλαιο της Προσβασιμότητας άρχισε να απασχολεί τις κοινωνίες από τη δεκαετία του 80 και έχουν γίνει άλματα, τόσο σε διευκολύνσεις στο δομημένο περιβάλλον όσο και στη νοοτροπία του κοινού. Στην Κύπρο δυστυχώς, αργήσαμε να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για την εφαρμογή έστω κάποιων βασικών προδιαγραφών (1999), με αποτέλεσμα να δομηθεί ένα περιβάλλον εχθρικό, όχι μόνο για τα ΑμεΑ, αλλά και για όλα τα άτομα μειωμένης κινητικότητας (δηλαδή όλων των πολιτών σε κάποια φάση της ζωής τους).

-      Η πρόταση μας για εύλογες προσαρμογές αρχίζει να τίθεται σταδιακά να τίθεται σε ισχύ Από την 1η Οκτωβρίου 2013 και περιλαμβάνει δύο στάδια: Μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2015 για το πρώτο στάδιο και μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2018 για το δεύτερο.

-          Η προσαρμογή υφιστάμενων κτιρίων ή μέρους αυτών που στεγάζουν Υπηρεσίες ή επιχειρήσεις με οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα όπως π.χ. τα υποκαταστήματα Τραπεζών και Συνεργατικών. Τέτοιοι οργανισμοί έχουν υποχρέωση να προσαρμόσουν του χώρους τους ώστε να είναι προσπελάσιμοι από αναπηρικά τροχοκαθίσματα αλλά και άτομα με οπτική αναπηρία. Εκτός του ότι τα πιο πάνω ιδρύματα έχουν ηθικό χρέος απέναντι στους πελάτες τους και την κοινωνία, αναβαθμίζεται ταυτόχρονα η εικόνα τους στο κοινό και εξυπηρετούν καλύτερα τους πελάτες ΑμεΑ .

-          Το ίδιο ισχύει για ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, αίθουσες συναυλιών, εκθέσεων και όλα τα κτίρια γενικά που έχουν οικονομικό όφελος από τη συμμετοχή του κοινού. Το όφελος που θα έχουν θα αποσβέσει σύντομα τα όποια έξοδα θα επωμισθούν οι επιχειρηματίες αφού θα αυξήσουν την πελατεία τους, όχι μόνο με τους Κύπριους αλλά και με μια μεγάλη κατηγορία τουριστών ΑμεΑ και των συνοδών τους.


Το κράτος θα πρέπει να μελετήσει και να δρομολογήσει διάφορα κίνητρα σε συνεργασία με:
        το Υπουργείο Οικονομικών για φορολογικές απαλλαγές, ΦΠΑ και άλλα κίνητρα, χαμηλότοκα δάνεια, επιχορηγήσεις κλπ.
        το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για πιθανές απαλλαγές από συντελεστή δόμησης για τη προσαρμογή π.χ. ανελκυστήρα ή ράμπας επί του πεζοδρομίου κ.α.,
        τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για επιχορηγήσεις για την προσαρμογή ξενοδοχείων,
        Ευρωπαϊκά προγράμματα του Ταμείου Συνοχής.
Θα πρέπει να γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια  η ανακοίνωση ενός τέτοιου προγράμματος μας καταξιώνει όχι μόνο στα μάτια των εταίρων μας αλλά κυρίως σε μας τους ίδιους σαν κοινωνία.

2           Από την 1η Οκτωβρίου 2013 Να αρχίσει να τίθεται σταδιακά σε ισχύ διάταγμα βάσει του οποίου οι ιδιοκτήτες κτιρίων ή μερών κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες προς το κοινό πρέπει να προβούν σε εύλογη προσαρμογή των κοινόχρηστων χώρων του υποστατικού τους, ώστε αυτό να καταστεί προσπελάσιμο για τα Εμποδιζόμενα άυομα,  συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που διακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο.

1.2       Τα κτίρια ή μέρη αυτών που υπόκεινται στο πιο πάνω διάταγμα πρέπει να τηρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές «Ασφάλειας στη Χρήση και Προσβασιμότητας, βάσει του πιο κάτω χρονοδιαγράμματο





Μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2015 οι ιδιοκτήτες των πιο κάτω υποστατικών οφείλουν να καταστήσουν τους κοινόχρηστους χώρους των υποστατικών τους προσπελάσιμους από ΑΜΚ συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που διακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο:

  •  Μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2018 οι ιδιοκτήτες των πιο κάτω υποστατικών οφείλουν να καταστήσουν τους κοινόχρηστους χώρους τους προσπελάσιμους από ΑΜΚ συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που διακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου