Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ


Επιτέλους! Ένα Νομοσχέδιο που αναμένεται εδώ και αρκετό καιρό, να κατατεθεί από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων για ψήφιση στη Βουλή και το οποίο ελπίζουμε πως θα επιλύσει με τον καλύτερρο τρόπο το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης.

Η ουσία του νομοσχεδίου περικλείεται στις πιο κάτω παραγράφους:



7.(1) Απαγορεύεται η στάθμευση οχήματος που δεν φέρει η το χαρακτηριστικό δελτίο Στάθμευσης σε χώρο στάθμευσης οχήματος ατόμου με αναπηρία.


(2) Ο παραβάτης της διάταξης του εδαφίου (1) διαπράττει αδίκημα.

9.(1) Κάθε εξουσιοδοτημένος λειτουργός δύναται σε λογικό χρόνο να εισέρχεται ελεύθερα σε οποιοδήποτε δημόσιας χρήσης ιδιωτικό χώρο στάθμευσης οχημάτων ή σε οποιοδήποτε χώρο στάθμευσης οχημάτων καθορισμένου υποστατικού, με σκοπό την εξακρίβωση της τήρησης των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει του.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ


ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΑΠΟ ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 


ΜΕΡΟΣ Ι – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Προστασίας Χώρων Στάθμευσης για Οχήματα Ατόμων με Αναπηρίες από την παράνομη στάθμευση σε αυτούς από μη δικαιούχους, όπως επίσης και την εξασφάλιση τέτοιων χώρων εκεί όπου δεν υπάρχουν Νόμος του 2012.

2. Για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου, εκτός αν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια

«Δελτίο στάθμευσης ατόμων με αναπηρία» σημαίνει  ειδικό δελτίο που εκδίδεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εκδίδεται σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμου». Η επίδειξη του εν λόγω Δελτίου στο ταμπλό του οχήματος είναι αναγκαία, προκειμένου να γνωρίζει ο εξουσιοδοτημένος λειτουργός κατά πόσον ένα όχημα μεταφέρει ή οδηγείται από άτομο με αναπηρία. Η χρήση του δελτίου από μη δικαιούχους είναι παράνομη σύμφωνα με τον περί ατόμων με αναπηρίες Νόμο του ----









«Άτομο με αναπηρία» (ΑμεΑ), σημαίνει άτομο που έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το Δελτίο Στάθμευσης, είτε σε δικό του όχημα είτε ως επιβάτης άλλου οχήματος.

Όχημα ατόμου με αναπηρία» (ΑμεΑ) σημαίνει οποιοδήποτε όχημα το οποίο έχει αναρτημένο σε περίοπτο σημείο του, το σχετικό Δελτίο Στάθμευσης εφ’ όσον οδηγείται από/ή μεταφέρει άτομο με αναπηρία.




 «δημόσιο κτίριο» σημαίνει κτίριο που χρησιμοποιείται από Κρατικές ή Ημικρατικές Υπηρεσίες ή από Υπηρεσίες Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, στο οποίο έχει πρόσβαση το κοινό, καθώς επίσης «Δημόσια οικοδομή» όπως αυτή ορίζεται στους Οικοδομικούς κανονισμούς του Περί Οδών και οικοδομών Νόμου.

«εξουσιοδοτημένος λειτουργός» σημαίνει μέλος της Αστυνομίας Κύπρου ή τροχονόμο δήμου ή κοινότητας·

«καθορισμένο υποστατικό» σημαίνει υποστατικό που καθορίζεται στον Πίνακα και περιλαμβάνει οποιοδήποτε άλλο υποστατικό που καθορίζεται με Διάταγμα του Υπουργού δυνάμει του άρθρου 5  του παρόντος Νόμου·

«υποστατικό» σημαίνει υποστατικό που διαθέτει χώρο στάθμευσης οχημάτων, (1 )όπως καθορίζεται από τον Περί Οδών και Οικοδομών Νόμο Κανονισμό 61/Η, ή (2) αν το υποστατικό έχει Άδεια Οικοδομής πριν το 1999,  όπως αναφέρεται στο άρθρο (3) του παρόντος Νόμου


«Υπουργός» σημαίνει τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων·

«Χώρος στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ» σημαίνει ειδικό χώρο για τη στάθμευση οχημάτων ΑμεΑ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προορίζονται για στάθμευση πελατών ενός υποστατικού

«χώρος στάθμευσης οχημάτων» σημαίνει δημόσιας χρήσης χώρο για στάθμευση οχημάτων, δημόσιο ή ιδιωτικό, καλυμμένο ή μη, ισόγειο ή υπόγειο, και περιλαμβάνει  χώρο θέσεις στάθμευσης οχημάτων σε δημόσια οδό.

3. Ο παρών Νόμος εφαρμόζεται σε όλους τους χώρους στάθμευσης οχημάτων, δημόσιους και ιδιωτικούς, και προνοεί για για την εξασφάλιση τέτοιων χώρων εκεί όπου δεν υπάρχουν




ΜΕΡΟΣ ΙΙ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

4.(1) Ανεξάρτητα από τις πρόνοιες οποιουδήποτε άλλου νόμου, από την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου, ουδείς δημόσιος χώρος στάθμευσης οχημάτων λειτουργεί και ουδεμία πολεοδομική άδεια ή άδεια οικοδομής ή άλλη άδεια εκδίδεται σε σχέση με τη δημιουργία ιδιωτικού χώρου στάθμευσης ή με την κατασκευή καθορισμένου υποστατικού ή την ουσιώδη μετατροπή ή αλλαγή χρήσης υφιστάμενου κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου καθορισμένου υποστατικού, εάν ο εν λόγω χώρος στάθμευσης ή το εν λόγω υποστατικό, ανάλογα με την περίπτωση, δεν διαθέτει ικανοποιητικό χώρο στάθμευσης οχημάτων (ΑμεΑ).

(2) Για τους σκοπούς του εδαφίου (1), ως ικανοποιητικός  αριθμός χώρων στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ λογίζεται σύμφωνα με τον περί οδών και Οικοδομών Νόμο Κανονισμός 61.Η και το υπό επεξεργασία Εγκεκριμένο Πρότυπο για την Ασφάλεια Χρήσης και Προσβασιμότητα των Δομικών Έργων) και ο οποίος σημειούται ευκρινώς επί τόπου, με επιδαπέδια σήμανση και με την ανάρτηση πινακίδας, ότι πρόκειται για χώρο στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, ελληνικά και στα αγγλικά, στον οποίο απαγορεύεται η στάθμευση οποιουδήποτε άλλου είδους οχήματος.

(3) Όσον αφορά υφιστάμενα κτίρια δημόσιας χρήσης που ανεγέρθηκαν πριν από την ψήφιση του Κανονισμού 61.Η 1999 και στεγάζουν Κρατικές ή Ημικρατικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ως επίσης και κτίρια που στεγάζουν δραστηριότητες και υπηρεσίες κοινωνικού ή/και εμπορικού χαρακτήρα προς το κοινό σύμφωνα με τον Πίνακα, απαιτείται όπως ο αριθμός χώρων στάθμευσης  οχημάτων ΑμεΑ λογίζεται ως ακολούθως
 (α)     για ένα (1) όχημα ΑμεΑ ανά είκοσι πέντε                  
           (25)  μέχρι εκατό (100) οχήματα (4%), με ελάχιστο αριθμό ένα (1)

(β)      για τρία (3) αναπηρικά οχήματα ΑμεΑ ανά εκατόν ένα    (101) οχήματα και  περισσότερα,

. δ)   Όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων παρόδιας στάθμευσης για οχήματα ΑμεΑ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο επίπεδο σχεδιασμού του δρόμου όπως προνοεί το Τοπικό σχέδιο. * και φέρει ειδική σήμανση όπως αυτή ορίζεται δυνάμει των προνοιών του Κανονισμού 71 των Κανονισμών περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κίνησης και περιγράφεται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

5. Κάθε δήμος ή κοινότητα υποχρεούται όπως, μέσα στην εδαφική του περιοχή, μεριμνά για τη δημιουργία ικανοποιητικού αριθμού χώρων στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, κατά την έννοια του άρθρου 4(2) μέσα σε δημόσιους χώρους στάθμευσης οχημάτων, καθώς και για τη δημιουργία επαρκών, κατά το δυνατόν, χώρων θέσεων* στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων ΑμεΑ σε δημόσιες οδούς πλησίον υφισταμένων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου, καθορισμένων υποστατικών, τα οποία δεν διαθέτουν ικανοποιητικό, κατά τις πρόνοιες του άρθρου 4(2) χώρο στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, ή δεν ευρίσκονται πλησίον δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων στάθμευσης οχημάτων.

6. Ο Υπουργός δύναται, με Διάταγμα που δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, αφού διαβουλευτεί με τους φορείς που εκπροσωπούν τις Τοπικές Αρχές***, να κηρύξει οποιοδήποτε υποστατικό, πέραν των καθορισμένων στον Πίνακα του παρόντος Νόμου, ως καθορισμένο υποστατικό για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου, το οποίο προστίθεται στα καθορισμένα υποστατικά του Πίνακα.

7.(1) Απαγορεύεται η στάθμευση οχήματος που δεν φέρει η το χαρακτηριστικό δελτίο Στάθμευσης σε χώρο στάθμευσης οχήματος ατόμου με αναπηρία.

(2) Ο παραβάτης της διάταξης του εδαφίου (1) διαπράττει αδίκημα.


8.(1) Ο ιδιοκτήτης ή και ο διαχειριστής καθορισμένου υποστατικού υποχρεούται, με οποιοδήποτε τρόπο ή και μέσο ήθελε κρίνει πρόσφορο, να παρεμποδίζει, κατά το δυνατόν, τη χρήση του χώρου στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ του εν λόγω υποστατικού από οχήματα  που δεν φέρουν το Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ, καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, χάριν εξασφάλισης της δυνατότητας ανεμπόδιστης πρόσβασης, στο χώρο αυτό, μόνο σε οχήματα ΑμεΑ· σε περίπτωση που αδυνατεί ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής να παρεμποδίσει τη χρήση του χώρου στάθμευσης για οχήματα ΑμεΑ από μη δικαιούχα οχήματα, έχει υποχρέωση να καταγγέλλει το θέμα σε εξουσιοδοτημένο λειτουργό.

(2) Ο παραβάτης της διάταξης του εδαφίου (1) διαπράττει αδίκημα.


ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ – ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

9.(1) Κάθε εξουσιοδοτημένος λειτουργός δύναται σε λογικό χρόνο να εισέρχεται ελεύθερα σε οποιοδήποτε δημόσιας χρήσης ιδιωτικό χώρο στάθμευσης οχημάτων ή σε οποιοδήποτε χώρο στάθμευσης οχημάτων καθορισμένου υποστατικού, με σκοπό την εξακρίβωση της τήρησης των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει του.

(2) Για σκοπούς διευκόλυνσης του εξουσιοδοτημένου λειτουργού στην εκτέλεση των καθηκόντων του, κάθε ιδιοκτήτης ή και διαχειριστής δημόσιας χρήσης ιδιωτικού χώρου στάθμευσης οχημάτων ή χώρου στάθμευσης οχημάτων καθορισμένου υποστατικού, ανάλογα με την περίπτωση, οφείλει να παρέχει στον εξουσιοδοτημένο λειτουργό ελεύθερη πρόσβαση στον εν λόγω χώρο στάθμευσης 

10. Όποιος παρακωλύει, παρεμποδίζει ή παρενοχλεί οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο λειτουργό από του να ασκήσει οποιοδήποτε καθήκον ή εξουσία του ανατίθεται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή αποπειράται να πράξει ό,τιδήποτε από τα ανωτέρω, είναι ένοχος αδικήματος.


ΜΕΡΟΣ ΙV – ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

11.(1) Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδίδει Κανονισμούς για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου και, ειδικότερα, για τη ρύθμιση ή καθορισμό κάθε θέματος που αναφέρεται σ΄ αυτόν και το οποίο μπορεί να ρυθμισθεί ή να καθορισθεί με Κανονισμούς.

(2) Χωρίς επηρεασμό της γενικότητας των διατάξεων του εδαφίου (1), οι Κανονισμοί που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος Νόμου μπορούν να προβλέπουν, μεταξύ άλλων, για τα ακόλουθα θέματα:

(α)      Τον καθορισμό των προειδοποιητικών πινακίδων ή ενδείξεων για την απαγόρευση στάθμευσης μη       δικαιούχων οχημάτων και την περιγραφή του        τρόπου της εκτύπωσης τέτοιων πινακίδων·

(β)      τον καθορισμό των χώρων, στους οποίους           τοποθετούνται οι απαγορευτικές ή προειδοποιητικές     πινακίδες ή ενδείξεις·

(γ)      την επιβολή χρηματικής ποινής που δεν υπερβαίνει    τα χίλια ευρώ (€1.000,00) για παράβαση    υποχρεώσεων που ρυθμίζονται με βάση τους     Κανονισμούς.

12.(1) Κάθε πρόσωπο το οποίο καταργεί ή αποχαρακτηρίζει χώρο στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, ως τέτοιο, ή και ο ιδιοκτήτης ή και ο διαχειριστής του εν λόγω χώρου διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες ή σε χρηματική ποινή για ποσό που δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ (€3.000,00) ή και στις δύο αυτές ποινές.

(2) Κάθε πρόσωπο το οποίο διαπράττει αδίκημα   κατά παράβαση των διατάξεων  άρθρου 5 ή του άρθρου 7 του παρόντος Νόμου, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηματική ποινή για ποσό που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000,00).

(3) Κάθε πρόσωπο το οποίο διαπράττει αδίκημα  κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 9, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες ή σε χρηματική ποινή για ποσό που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000,00) ή και στις δύο αυτές ποινές.

13. Όταν διαπράττεται αδίκημα από νομικό πρόσωπο δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου για κατά** παράβαση του παρόντος Νόμου ή των Κανονισμών που εκδίδονται σύμφωνα με αυτόν, κάθε πρόσωπο το οποίο κατά το χρόνο διάπραξης του αδικήματος κατέχει στο εν λόγω νομικό πρόσωπο θέση προέδρου, συμβούλου, διευθυντή, γραμματέα ή εμφανίζεται ότι ενεργεί με την ιδιότητα αυτή, θεωρείται ένοχος του αδικήματος, εκτός αν αποδείξει ότι το αδίκημα διαπράχθηκε χωρίς τη συναίνεση ή συνενοχή ή αμέλεια του ιδίου, και υπόκειται στην ποινή που προβλέπεται για το αδίκημα αυτό.

ΜΕΡΟΣ V – ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

14. Ο παρών Νόμος τίθεται σε ισχύ,  με Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύεται αμέσως μετά την ψήφιση του σε Νόμο από την Βουλή τω Αντιπροσώπων και τη δημοσίευση του στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου