Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Τι θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει η νέα Νομοθεσία για την Προσβασιμότητα & Ασφάλεια χρήσης


Η νέα εποχή που διανοίγεται μπροστά μας με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και ιδιαίτερα του΄Αρθρου 9 για την Προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, πρέπει τόσον οι αρμόδιες Αρχές, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων, να αντικρίσουν με άλλο μάτι πια τις πιο κάτω εισηγήσεις για την διασφάλιση της προσβασιμότητας των Έργων.

Στις  Γενικές αρχές σχεδιασμού της νέας Νομοθεσίας για την Προσβασιμότητα & Ασφάλεια χρήσης των Δομικών Έργων, θα ήταν πιο σωστό να γίνουν καινοτόμες αλλαγές ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των Έργων.


1.2.       Αλυσίδα πρόσβασης: Για σκοπούς Πολεοδομικής άδειας και Άδειας Οικοδομής, θα συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο κάτοψης, με μπλε χρώμα, η Αλυσίδα   Πρόσβασης από το δρόμο/πεζοδρόμιο, τους ειδικούς χώρους στάθμευσης για αυτοκίνητα ατόμων με αναπηρία, την είσοδο του κτιρίου, τον ανελκυστήρα, όλους τους κοινόχρηστους χώρους, με όλα τα απαραίτητα υψόμετρα στην αρχή και το τέλος κάθε κεκλιμένου επιπέδου, καθώς και η κλίση αυτού.
               i.         Επιπρόσθετα, θα σημαίνονται όλοι οι χώροι υγιεινής για τα ΑμεΑ.

1.3.       Αρχή Ελέγχου Προσβασιμότητας: Εντός 12 μηνών από τη ψήφιση του κανονισμού αυτού, πρέπει να συσταθεί Αρχή Ελέγχου προσβασιμότητας Α.Ε.Π. που θα έχει την ευθύνη του ελέγχου κατά τη φάση της κατάθεσης των σχεδίων για Πολεοδομική Άδεια / οικοδομής καθώς και μετά την υλοποίηση του έργου θα εκδίδει πιστοποιητικό προσβασιμότητας το οποίο θα απαιτείται κατά την έκδοση Τελικής έγκρισης.

i)         Το όργανο αυτό πρέπει να είναι μόνιμο και η  λειτουργία του να βασίζεται στην απαραίτητη  νομική και διοικητική βάση και να είναι στελεχωμένο με Αρχιτέκτονες Μηχανικούς με πείρα, που θα τύχουν εκπαίδευσης σε θέματα προσβασιμότητας

ii)       Εγκεκριμένος Ελεγκτής Προσβασιμότητας:  Αρχιτέκτονας που θα τύχει σχετικής εκπαίδευσης, εγκεκριμένος/εξουσιοδοτημένος από την Αρχή  Προσβασιμότητας για να εκδίδει πιστοποιητικά Προσβασιμότητας.

1.4.       Πιστοποιητικό Προσβασιμότητας Δομικού    Έργου: Το Πιστοποιητικό Προσβασιμότητας Δομικού Έργου χορηγείται από την Αρχή Προσβασιμότητας σε δύο φάσεις:
  1. κατά την φάση της κατάθεσης των σχεδίων για Πολεοδομική άδεια και αποτελεί απαραίτητη  προϋπόθεση για την τελική έγκριση οποιασδήποτε οικοδομής στην οποία  εφαρμόζεται ο παρών Κώδικας Πρακτικής.

1.5.       Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης: Με την χορήγηση του Πιστοποιητικού Προσβασιμότητας, και την κατάταξης της οικοδομής ως προσβάσιμου για όλα τα Εμποδιζόμενα άτομα, αναρτάται σε σημείο της εισόδου εύκολα ορατό από το δρόμο, το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας.

1.6.        Απαγορεύεται η έναρξη οποιωνδήποτε οικοδομικών εργασιών πριν την έκδοση Άδειας Οικοδομής από τις αρμόδιες Τοπικές Αρχές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου