Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Επείγει η εκπαίδευση των Βουλευτών μας σε θέματα Προσβασιμότητας για την «επίσημη είσοδο» της χώρας μας στο «κοινωνικό μοντέλο» θεώρησης της αναπηρίας.

Εισήγηση για τη διοργάνωση επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ, ημερίδας κατάρτισης και επίγνωσης των Βουλευτών μας σε θέματα αναπηρίας

 Η Προσβασιμότητα αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη και αναφαίρετα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και κατοχυρώνεται με τις διατάξεις του άρθρου 9 της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) που επικύρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2011 Όμως η .Προσβασιμότητα είναι θέμα κουλτούρας, ενός..."προσβάσιμου τρόπου σκέψης" που ακόμη δεν έχουμε στην Κύπρο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το κοινό, παρόλο που διαθέτει τις ευαισθησίες, δεν κατέχι δυστυχώς, ούτε τις βασικές γνώσεις και κατ' επέκταση ούτε τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διακίνησή τους.

Αν πραγματικά επιθυμούμε μια πιο δραστική παρέμβαση σε θέματα προσβασιμότητας, θα τολμούσα να εισηγηθώ τη διοργάνωση ημερίδας γνωριμίας/επίγνωσης των Βουλευτών μας σε θέματα αναπηρίας με τίτλο «Προσβάσιμος τρόπος σκέψης». Πρόκειται για ένα τετράωρο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης/επίγνωσης ΑμεΑ, το οποίο περιλαμβάνει δίωρο θεωρητικής γνωριμίας με τις διάφορες μορφές αναπηρίας, ακολουθούμενο από ένα δίωρο βιωματικό εργαστήρι, όπου οι Βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα διάφορα βοηθήματα διακίνησης των ΑμεΑ μπαίνοντας για λίγο στη θέση τους, κάτι που θα τους μείνει αξέχαστο και θα τους φορτίσει θετικά. Θα «ξανακαθίσουν δηλαδή στα θρανία» για να μάθουν από την αρχή μια αλφαβήτα που είναι απαραίτητη για να κατανοήσουν τα προβλήματα και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πολίτες ΑμεΑ - ψηφοφόροι.

Τα μαθήματα και το εργαστήρι θα αναλάβει εξειδικευμένη Εκπαιδεύτρια που ασχολείται χρόνια με την συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Έχω την πεποίθηση ότι  οι βουλευτές μας και την απαιτούμενη ευαισθησία διαθέτουν, καθώς και την βούληση να επιτελέσουν έργο ουσιαστικό σε ότι αφορά τόσο τη νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, όσο και την κοινωνική πτυχή της ανταπόκρισης στο «ευρωπαϊκό» κάλεσμα των καιρών. Το ιδιαίτερο αυτό «σεμινάριο» που προτείνουμε θα τους δώσει όλα τα εφόδια για να περάσουν από  το «ιατρικό  μοντέλο» θεώρησης της αναπηρίας, προς τη νέα θεώρηση του «κοινωνικού μοντέλου» για την αναπηρία.


Για τη διοργάνωση του προαναφερόμενου Σεμιναρίου θα πρέπει να διαμορφωθούν δύο ομάδες των 15 - 25 ατόμων, να επιλεγούν οι ημερομηνίες για κάθε ομάδα και οι συμμετέχοντες να αφιερώσουν 2-3 ώρες από το βεβαρημένο πρόγραμμα τους για την παρακολούθηση, πρώτα της θεωρητικής κατάρτισης και μετά από ένα διάλειμμα, να συμμετέχουν με το απαραίτητο βιωματικό εργαστήρι.

Η όλη προσπάθεια θα μπορούσε να γίνει στις 3 και 4 Δεκεμβρίου επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας ΑμεΑ και να τύχει της απαιτούμενης προβολής από τα ΜΜΕ ώστε η απήχηση στην υπόλοιπη κοινωνία να αποτελέσει την «επίσημη είσοδο» της χώρας μας στο «κοινωνικό μοντέλο» θώρησης της αναπηρίας.


Πιο κάτω ακολουθούν φωτογραφίες από την εκπαίδευση του διευθυντικού προσωπικού της Hermeς airports από την εκπαιδεύτρια της Hermeς Σόφη Χριστοφίδου.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου