Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Έντυπα ασφάλειας και προσβασιμότητας έργου


Εισήγηση μας είναι η θεσμοθέτηση έγγραφου «Δήλωσης Προσβασιμότητας» με σκοπό την διασφάλιση αφ’ ενός της σωστής εφαρμογής των βασικών προδιαγραφών προσβασιμότητας από τους μελετητές  και του ολοκληρωμένου ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές αφετέρου.

Η «Δήλωση Προσβασιμότητας» είναι ένα έγγραφο-λίστα υπό μορφή ερωτηματολογίου με τα κύρια σημεία των απαιτήσεων της νομοθεσίας που αφορά στην προσβασιμότητα του Έργου. Ο  μελετητής συμπληρώνει και υπογράφει τη Δήλωση προσβασιμότητας (Δ.Π.) και την επισυνάπτει με τα προτεινόμενα για Πολεοδομική Άδεια σχέδια.

Στην φάση του ελέγχου, η Δ.Π. αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τον λειτουργό της Πολεοδομικής Αρχής, διά μέσου του οποίου ελαχιστοποιείται η πιθανότητα λάθους.

Η άρνηση του Τμ. Πολεοδομίας να ασχολείται το Τμήμα με τον έλεγχο του Κανονιάσμού 61.Η «Χρήση των οικοδομών από Ανάπηρα πρόσωπα» έχει δυστυχώς αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την οικοδομική αλυσίδα. Δυστυχώς, αν υπάρχει κάποιο λάθος. με την έκδοση της Πολεοδομικής Άδειας οι μελετητές συνεχίζουν τα σχέδια για Άδεια Οικοδομής σε λανθασμένη βάση, ενώ αρκετοί εργολάβοι ή/και ιδιοκτήτες αρχίζουν τις εργασίες χωρίς να περιμένουν τη διαδικασία έκδοσης Άδειας Οικοδομής από τις Τοπικές Αρχές. Αποτέλεσμα της παρατυπίας αυτής είναι ότι καθίσταται αδυνατή η εκ των υστέρων εφαρμογή της προδιαγραφής π.χ. του ανελκυστήρα (1,40Χ1,10μ), που απαιτείται από τις προδιαγραφές. Ή  ακόμη και η προδιαγραφή που ορίζει τη θύρα στη μικρή πλευρά του θαλάμου (1,10μ), ώστε να υπάρχει το απαραίτητο μήκος για την είσοδο του τροχοκαθίσματος (βλέπε σχήμα δίπλα).

Δυστυχώς αυτά είναι προβλήματα που εμφανίζονται αρκετά συχνά, για τα οποία η «λύση» είναι να ζητείται μετά χαλάρωση από την Πολεοδομική Αρχή και η οποία συνήθως παραχωρείται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να ολοκληρώνονται οικοδομές ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ.

Υπάρχουν δηλαδή κάποιες παράμετροι σε σχέση με την προσβασιμότητα που πρέπει να διασφαλιστούν έγκαιρα. Η θεσμοθέτηση του εγγράφου της Δήλωσης Προσβασιμότητας είναι σημαντική γιατί μπορεί να επιλύσει αυτό το χρόνιο πρόβλημα, που έχει επιπτώσεις τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές.

Ζητούμε τη συγκατάθεση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για τα πιο κάτω:
α) Την συμπερίληψη της «Δήλωσης Προσβασιμότητας» στα έγγραφά και σχέδια που απαιτούνται για Πολεοδομική Άδεια (οικιστικών και μη οικιστικών κτιρίων) και
β) την υιοθέτηση της προαναφερομένης Δ.Π. ως υποχρεωτικής και δεσμευτικής για τον Μελετητή και όχι απλό πληροφοριακό έγγραφο.

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου