Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

η ουσία της Έννοιας της Προσβασιμότητας.



Η Προσβασιμότητα:




-        Δεν περιορίζεται στην εξυπηρέτηση των ΑμεΑ (10% του πληθυσμού) αλλά διευκολύνει την διακίνηση όλων των εμποδιζομένων ατόμων (ηλικιωμένοι, γονείς και συνοδοί μικρών παιδιών, χρόνια πάσχοντες, προσωρινά τραυματισμένοι, κ.ά.) που σήμερα μαζί με τα ΑμεΑ αποτελούν το 50% του πληθυσμού.

-        Δεν περιορίζεται στην τυφλή εφαρμογή των ενδεδειγμένων προδιαγραφών για να εξυπηρετήσουν / διαφοροποιήσουν μια κατηγορία «μειονεκτούντων» πολιτών.

-        Είναι μια σύγχρονη κουλτούρα σύμφωνα με την οποία τα ΑμεΑ δεν αντιμετωπίζονται πλέον μέσα στο στενό πλαίσιο του «ιατρικού μοντέλου» που ισοπεδώνει τους πολίτες ΑμεΑ και ξεχωρίζει τους ανθρώπους σε ικανούς και μη ικανούς. Αντίθετα, η νέα κουλτούρα θεωρεί υπεύθυνο για την απομόνωση των ΑμεΑ αλλά και των εμποδιζόμενων ατόμων το περιβάλλον που δεν παρέχει τις απαραίτητες  διευκολύνσεις για την ασφαλή διακίνηση όλων των πολιτών. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η εξίσωση των ευκαιριών για όλους τους πολίτες κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

-        Είναι συνεπώς μια σημαντικότατη Αρχή που απαιτεί τη μύηση σε ένα νέο τρόπο σχεδιασμού, τον «Σχεδιασμό για όλους»...


                                                                                   κ.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου