Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Εφαρμογή ελάχιστων απαιτήσεων που σκοπό έχουν την εισαγωγή της έννοιας της «δια βίου χρήσης» (life time home) στο σχεδιασμό της διώροφης κατοικίας


Εφαρμογή ελάχιστων απαιτήσεων που σκοπό έχουν την εισαγωγή της έννοιας της «δια βίου χρήσης» (life time home) στο σχεδιασμό της διώροφης κατοικίας, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ενοίκων καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. 

Η διώροφη κατοικία (ανεξάρτητη ή ενταγμένη σε οργανωμένη ανάπτυξη) όπως σχεδιάζεται σήμερα, αποτελεί ένα πεπραγμένο γεγονός για το οποίο οι ένοικοι του, ανυποψίαστοι στην αρχή απαιτούν προδιαγραφές και λεπτομέρειες που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες μιας ηλικίας συγκεκριμένης. Οι αλλαγές της φυσικής κατάστασης όμως που επιφέρει μαζί της η πάροδος των χρόνων και ιδιαίτερα η τρίτη ηλικία, αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες των διώροφων κατοικιών να αλλάζουν χώρο διαμονής ή να προβαίνουν σε μετατροπές που πολλές φορές είναι ασύμφορες και χρονοβόρες. Η εισήγηση μας για κάποιες βασικές πρόνοιες που θα επιτρέπουν την εύκολη προσαρμογή της κατοικίας σε προσβάσιμη έχει τα εξής οφέλη:
-        Επιτρέπει στους ένοικους να παραμείνουν για όσο περισσότερο γίνεται στην οικία τους, ακόμη και με τα δεδομένα μιας προχωρημένης ηλικίας.
-        επιτρέπει σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με αναπηρία να επισκεφθούν εύκολα την κατοικία
-        Επιτρέπει, σε περίπτωση προσωρινού τραυματισμού κάποιου μέλους της οικογένειας, τη χρήση του ισογείου χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία.
-        η πρόνοια για δυνατότητα διαμόρφωσης υπνοδωματίου 15m2 στο ισόγειο, εμβαδό που δε θα λογίζεται στο συντελεστή δόμησης, (αυτή η πρόνοια θα μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο εφ’ όσον υπάρξει συνεννόηση με το Τμήμα Πολεοδομίας) επιτρέπει τη δια βίου χρήση της κατοικίας.

Κλέλια Πετρίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου